Termékek Menü

Urnák méretezése, szabványok

Sokszor gondot okoz, hogy milyen temetéshez milyen urnát válasszunk: milyen formája legyen, mit jelent, hogy szabvány méretű? Hamvasztáskor milyen urnabetétet kérjünk?

Általában szeretnénk a legszebb urnát választani szerettünknek, de a kínálatot látva nem csoda, hogy sokan elbizonytalanodnak. Bízom benne hogy ezzel az összefoglalóval sikerül egy kicsit átláthatóbbá tenni a helyzetet.

 

Kiszóródhatnak a hamvak az urnából? Mi az az urnabetét?

Fontos tudni, hogy a Kegyeleti Áruházban kapható urnákból nem szóródhatnak ki a hamvak, mivel lezárt urnabetétben kerülnek bele. Az elhunyt hamvait a hamvasztó munkatársai helyezik az urnabetétekbe a hamvasztási folyamat lezárásaként, majd leforrasztják a betétet. A lezárt urnabetétet szállítják a temetkezési irodába. Ezt követően minden - megfelelő formájú - szabvány méretű urnába behelyezhetőek.

 

Milyen urnabetétet kérjünk a temetés megrendelésekor?

A hamvasztás megrendelésekor tehát azonnal felmerül a kérdés, hogy a hamvakat milyen urnabetétbe kéri a család. A döntéssel gyakorlatilag a választható urnák formáját is meghatározzuk. A magyarországi krematóriumokban szabvány méretű szögletes, vagy kerek urnabetétbe helyezik a hamvakat. Ha tehát kerek urnabetétet rendelünk, már csak az azt befogadni képes -általában hengeres formájú-, szakmai körökben kereknek nevezett urnába tehetjük majd a hamvakat. Ha szögleteset kérünk, akkor már csak úgynevezett "iker urnába" tehetjük, ami kb. úgy néz ki, mint egy élére állított tégla. Szabvány méretűnek azokat az urnákat nevezzük, melyekbe behelyezhető a szabvány méretű szögletes vagy kerek urnabetét.

A dolog sajnos ennyire nem egyszerű...

 

Mi az a szórózsák? Mikor kérjük inkább ezt?

Amikor temetői szórásos temetést kér a család, általában egy ún."szórózsákban" szállítják a hamvakat a temetőbe. Ez a szórózsák többféle lehet, de többnyire egy barna vagy fekete műanyag tasakról van szó, amit csavaros műanyag kupakkal zárnak le. (Kibontás után nem visszacsavarható.) A szórózsák - normál testalkatú elhunyt esetén - általában gond nélkül behelyezhető a szögletes és a kerek urnába is. Sőt, szinte az összes, nem szabvány méretű urnába is. Tehát ha a temetés megrendelésének időpontjában még bizonytalanok vagyunk, hogy végül milyen urnát szeretnénk érdemes szórózsákba kérni a hamvakat. De nem szabvány méretű urnákba is szórózsákban helyezhetőek be a hamvak. Ezeknél az urnáknál ezt az információt külön feltüntettük.

 

Mi a helyzet a nagyon különleges urnákkal?

Előfordulhat, hogy az urna nyílása olyan szűk, hogy a szórózsák csavaros teteje sem fér be rajta. Ebben az esetben az urnát a lehető leggyorsabban be kell szerezni és eljuttatni a hamvasztást lebonyolító temetkezési irodába, vagy - egyeztetést követően - közvetlenül a hamvasztóüzembe, hogy a hamvakat közvetlenül az urnába tölthessék be hamvasztást követően. Az azonosító adatokat ilyenkor az urnára, nem az urnabetétre ragasztják. Amennyiben a hamvasztás a nagyon rugalmas, ügyfélközpontú Adytum Kft. hamvasztóiban történik, igyekszünk segíteni a logisztikában. (Pl. Budapesti Hamvasztó, Ságvár, Magyarszecsőd, Szolnok, Pécs, Miskolc)

 

Környezetbarát, lebomló urnák esetében mi a helyzet?

Egyre jobban terjednek a vízi temetéshez használható szórópárnák, a természetben történő szóráshoz használt szóróhengerek és más lebomló öko urnák, de sajnos még nem minden temetkezés ismeri a használatát. Érdemes minél előbb megrendelni az urnát és átadni a temetkezésnek (megrendelhetik akár a temetkezési irodát megjelölve kiszállítási címként), hogy a hamvakat már rögtön ebbe helyezhessék a krematóriumban. Ha erre nincs mód, a szórózsák rendelését javasoljuk a hamvasztás megrendeléskor, amiből bárki - a temetkezés munkatársa, vagy akár egy családtag, barát - viszonylag egyszerűen áttöltheti a hamvakat a szóróhengerbe, vagy a lebomló urnák belsejében található lebomló tasakba.

Ha a hamvasztás már megtörtént, mindegy, hogy milyen urnabetétben, vagy szórózsákban vannak a hamvak, az biztos, hogy nem lebomlóban. Tehát természetben történő elhelyezéshez át kell tölteni a hamvakat öko urnába. Ebben budapestieknek szívesen segítünk előzetes egyeztetést követően. Nem bonyolult, de közeli hozzátartozó számára érzelmileg megterhelő lehet. Aki maga szeretné megoldani, >>> ITT <<< olvashatja el, hogyan fogjon hozzá.

 

Hol kapható szabvány méretű urnabetét?

A krematóriumok által használt szabvány méretű szögletes és kerek urnabetét, valamint a szórózsák kereskedelmi forgalomban nem kapható. Ha hamvak áthelyezésére van szükség egy másik formájú urnabetétbe, és Ön budapesti, forduljon hozzánk bizalommal, igyekszünk segíteni. Ha a fővárostól távol él, vegye fel a kapcsolatot a legközelebbi temetkezési irodával.